Schalke 04

Talenten van Schalke 04 's Knappenschmiede komen naar de BZS Trophy

Schalke 04 behoorde jarenlang tot een van de grootste clubs van Duitsland. In teams met veel zelfopgeleide jeugdspelers werd het ‘Der Rekordmeister’ Bayern München steevast lastig gemaakt. De laatste jaren is dit echter snel veranderd. Niet alleen zijn de resultaten verslechterd, waardoor de club degradeerde naar de 2e Bundesliga, ook het aantal doorgebroken jeugdspelers was lange tijd lager dan voorheen.

Door Tim van Sintfiet en Joris Velthausz

Clubwatcher Kilian Gaffrey vertelt dat ‘Die Knappenschmiede’, de jeugdopleiding van Schalke, nog steeds goed staat aangeschreven. “Vooral U19-trainer Norbert Elgert heeft hier een grote rol in, onder hem braken diverse grote toptalenten door. In mijn ogen is hij een van de beste jeugdtrainers van Duitsland.” Johannes Ohr, sportredacteur bij Bild, is het eens met Gaffrey. “Elgert kijkt niet alleen naar het voetballende gedeelte, maar ook naar mentaliteit en inzet. In zijn ogen kun je alleen de top bereiken met werkhouding en inzet, dit onderscheid hem van anderen.”

In deze infographic wordt duidelijk gemaakt hoe succesvol de jeugd van Schalke 04 de laatste jaren was. De grafieken en cijfers maken duidelijk hoe groot de Europese en Mondiale inbreng van Schalke-talenten is. Bronnen in deze infographic: Transfermarkt talenten, Wedstrijdselectie Europa League 2016/17, Voetbal.com voor selectie Duitsland, Voetbal.com Duitse selectie door de jaren heen


Ook dit seizoen heeft Schalke volgens Gaffrey weer een aantal talenten in de selectie van het eerste elftal. “Een aantal jonge spelers staat al op het lijstje van de Europese top. Een van hen is Malick Thiaw, hij is een negentienjarige verdediger en wordt vergeleken met oud-Schalketalent Joel Matip.”

Toch speelt Thiaw bij lange na niet alle wedstrijden. De Fin speelde tot dusver maar 45 procent van het aantal mogelijke wedstrijdminuten. Dit was de laatste jaren een vaker voorkomend probleem bij de club. Vooral onder oud-technisch directeur Christian Heidel was er relatief weinig aandacht voor de jeugdopleiding.

Inmiddels is er wel al iets veranderd bij de Duitse club: Door de vele blessures van dit seizoen en de financiële situatie krijgt een aantal jeugdspelers meer speeltijd. “Voor een aantal talenten kwam dit echter te laat, zij zagen niet genoeg kansen bij Schalke en verlieten Gelsenkirchen voortijdig. Zouden spelers als Leroy Sané, Manuel Neuer en Leon Goretzka, gebleven zijn, was je nu sowieso kampioen geweest.”